Meditace s kartami

Aby jste se mohli vcítit do podstaty asociací a skryté moudrosti, kterou nám přinášejí symboly na tarotových kartách, můžete pracovat v meditaci nebo spíše v tvůrčí mentální představivosti. Připravila jsem pro Vás návod, jak můžete každý den věnovat práci s kartami i jiným způsobem, než je věštění nebo vykládání karet pro svůj rozvoj nebo rozvoj druhých.

Prožijte si svůj příběh v každé kartě

Technika, kterou nazývám meditací nebo rozjímáním s kartami pomáhá probudit intuici, vnitřní svět dokonalosti, pomáhá vstoupit do dimenze tarotového světa Velké Arkány a přináší zdokonalování v práci s kartami.

Jak meditovat s kartami Velké arkány

Zajistěte si nikým nerušený čas i prostor. V místnosti, ve které budete meditovat by mělo být příjmené přítmí. Pohodlně se usaďte, buď do meditačního sedu nebo tak, aby vaše nohy spočívaly chodidly na zemi. Předem si vyberte kartu z Velké arkány, kterou by jste chtěli prozkoumat. Předem si také stanovte „záměr“ vašeho meditačního zkoumání.

Pro inspiraci uvádím příklady, které jsou vhodné k záměru:

  • Chci poznat podstatu této karty obecně.
  • Chci najít přirovnání významu této karty v událostech nebo pocitech ze svého života.
  • Chci porozumět, jak chápat tuto kartu v určité životní oblasti, např. ve vztazích, v práci atd.

Kartu, kterou jste si vybrali si pečlivě prohlédněte a až se budete cítit připraveni, ji odložte. Zavřete oči a postupně uvolňujte všechny svaly od zdola nahoru – nohy, paže, ruce, krk, hlavu, trup. Vědomě se soustřeďte na každou část těla a uvolněte ji. Soustřeďte se zejména na oblast obličeje, nechte uvolnit každý jeho sval.

Jakmile uvolníte své tělo, což může trvat i 10-15 minut, přesuňte svou pozornost na své dýchání. Zpomalujte dech, dokud budete schopni pravidelných dlouhých výdechů i nádechů. Tyto prodloužené dechy udělejte desetkrát po sobě, a tím se zcela uvolníte. Začněte si představovat svou kartu, kterou jste si předem vybrali. Nechte vytvořit v mysli obrazy vybrané karty. Jakmile bude Vaše představa co nejkonkrétnější, vstupte mentálně do obrazu.

Všímejte si, kde jste, pozorujte svět kolem sebe, uvědomujte si, jak se uvnitř karty cítíte. Nasávejte celé prostředí i pocity, které ve Vás alegorie karty vyvolává. Jakmile budete mít pocit, že jste v kartě zcela přítomní, najděte si v ní nějaké bezpečné a příjemné místo a položte si v duchu otázku záměru.

Příklady otázek:

  • Jaké máš pro mě poselství?
  • Co se mohu zde naučit?
  • Co se mohu naučit o sobě? O životě?
  • Který úsek mého života mi připomínáš?
  • Kdy jsem se v životě takto cítila?
  • Jak se tvá energie projevuje v mé práci?
  • Jak působí tvá síla ve vztazích? atd….

Čekejte, co se bude dít. Odpovědi nemusí přijít ve slovech, mějte tedy trpělivost a naslouchejte svému vnitřnímu hlasu a vedení. Věřte, že jakékoliv asociace, myšlenky, slova a pocity Vás v souvislosti s kartou napadnou, jsou pro Vás ty pravé a přínosné.

Poté, co budete spokojeni s odpověďmi nebo vizemi a budete cítit, že je čas skončit, poděkujte v duchu a vraťte se zpět do normální stavu vědomí.

Doporučení

Pokud Vaše představy nebo obrazy budou zpočátku pouze mlhavé, nepřesné a neurčité, nezoufejte! Nevadí. Vizualizace vyžaduje určitou praxi a někdo má pro ni větší nadání než ostatní. Při troše tréningu se však budete stále posouvat dále ve Vašich mentálních schopnostech, Vaše intuice se bude zdokonalovat, a budete mít za pár dnů nebo týdnů také krásné výsledky.